Parhaat palat Toimintakertomuksesta 2018

Elämään heränneet runoilijat ry on 2.1.2018 perustettu kulttuuriyhdistys, jonka tavoitteena on edistää runoutta sen kaikissa muodoissaan. Yhdistyksen perustajajäseniä ovat Riitta Hakulinen, Minna Rautiainen, Miia Seppänen ja Mervi Venäläinen. Yhdistyksen päämaja on Tohmajärvellä, joka sijaitse Runon ja rajan tien varrella, Via Karelian ja Sinisen tien risteyksessä ja Venäjän rajanylityspaikan kohdalla.

Vuoden 2018 tärkein tavoite yhdistyksellä oli toteuttaa tohmajärveläissyntyisen kirjailija Maiju Lassilan eli Algoth Tietäväisen (myöhemmin Untola, Irmari Rantamala, J.I. Vatanen jne.) 150-vuotismerkkivuoden kunniaksi moniaistinen runoteos ”Elämään heränneet”.   Yhdistys toimi kustantajana tälle teokselle, joka julkaistiin virallisesti 1.12.2018.


Ennen yhdistyksen perustamista teoksen työryhmä (”Elämään heränneet”) oli julkaissut Timo Jumppasen avustuksella runojoulukalenterin Facebookissa sekä tehnyt some-videoita runoteemalla tai Maiju Lassilan historiaan liittyen. Helmikuun 6. päivä järjestettiin kutsuvierastapahtumana iltamat Aseman vanhalla koululla, jotka olivat myös kick-off mesenaatti.me –palvelussa avattavalle joukkorahoituskampanjalle. Kampanjaan esittelyvideon tuottamiseksi saatiin talkooapuna kuvaus ammattivideokuvaajalta, editointi Ukko Tornilta (jonka kanssa teimme aiesopimuksen runofilmien kuvaamisesta) ja Timo Jumppaselta (joka vastasi Facebook-viestinnästä). Mervi Venäläinen käsikirjoitti kampanjavideon kulun. Vastikkeina joukkorahoituskampanjassa oli mm. teoksen painettu tai sähköinen ennakkotilaus, logotilaa teoksesta, räätälöity runo tai runovideo sekä kirjepaperisetti Algoth-kuvalla ja VIP-tilaisuuden lippuja.

C:\Users\Mimmi\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\Kollaasi.png

Tohmajärven kunta käänsi toteutukseen realismia myöntämällä 5000 euron avustuksen. Summaa vastaan yhdistys tarjoutui tuottamaan erilaisia kulttuuritapahtumia ja teos sai myös Tohmajärven kunnan 150-vuotisjuhlastatuksen. Joukkorahoituskampanjan aikana saatiin kerättyä yhteensä 9000 euroa varoja teoksen toteuttamiseen.

Yhdistyksen talousarvio tehtiin lähinnä juhlavuositeoksen toteutumiskuluja silmällä pitäen. Yhteenlaskettu arvio tarvittavasta rahasta oli 39 500 euroa. Rahoitusta haettiin useasta eri säätiöstä mutta turhaan. Säätiörahoituksella olisi voitu kattaa laajemmat videoinnit mutta joukkorahoituskampanjasta saadun rahoituksen turvin saatiin toteutettua käsikirjoitus, ohjaus ja editointi 10 runofilmatisoinnille. Teoksen tuottamiseen saatiin tuet, sponsoroinnit ja joukkorahoitus yhteenlukien n. 15 000 euroa, jolla katettiin koko tuotantokaari. Vertailupohjaksi voinee todeta, että tavallisesti vuoden kestävä kirjaprojekti saa apurahaprojektina vähintään n. 24 000 euroa. Talkootyö on täten ollut mittaamaton.

Elämään heränneet –työryhmän Saimi Sairanen nukkui pois äkillisen sairauden johdosta vuoden 2018 alussa. Hän ehti sairasvuoteeltaan valita teokseen mukaan tulevia runojaan, joten runot häneltä julkaistiin postuumisti Elämään heränneet teoksessa. Samalla viikolla työryhmään tuli mukaan runoilija Lassi Hyvärinen (YLE:n Tanssiva karhu runopalkinnon saaja). Kaikkien työryhmän jäsenten kanssa allekirjoitettiin kustannussopimus, yhdistys kustantajana. Tätä toimintakertomusta kirjoittaessa saimme tiedon myös toisen työryhmäläisen, Aili Nupposen, poisnukkumisesta vuoden 2019 alussa. Taivaan valtakuntaan siirtyneet työryhmän jäsenet saivat yhdistyksemme kunniajäsenyyden.

Teoksen markkinointibudjetti oli minimaalinen, jonka vuoksi hyödynsimme somen mahdollisuuksia sanomalehtinäkyvyyden ja erilaisten tapahtumien puskaradion lisäksi. Vuoden 2018 aikana saimme näkyvyyttä ainakin Koti-Karjalassa, Viikko Pohjois-Karjalassa, Karjala –lehdessä, Karjalan sanomissa, Karjalan heilissä sekä Karjalaisessa. Saimme Koti-Karjalasta ilmaisen mainospaikan kampanjamainokselle sekä mainostilan Maiju Lassila –teatterin käsiohjelmasta. Päivitimme paikallisten some-kanavien sivuille kampanjasisällöstä ja lähestyimme Tohmajärven kuntaa. Elokuussa valmistui ns. teaser-video, jonka avulla teosta voitiin markkinoida lyhytvideon muodossa (https://vimeo.com/282676737).

Jäsenhankintaa tehtiin passiivisesti nettilomakkeen avulla kannatusjäsenien saamiseksi.  Jäsenille viestintää tehtiin sähköpostitiedotteina sekä Facebook, Twitter ja Instagram-päivitysten avulla. Omat verkkosivustot perustettiin kesällä osoitteeseen www.elamaanheranneetrunoilijat.fi ja sisältönä oli juhlavuositapahtumien, teoksen, kulttuurireitin, näyttelyn ja blogien anti. Promootiomateriaalia tuotettiin aktiivisesti teoksen tukemiseksi esitteiden muodossa.

Kulttuuritapahtumien sisältöä tuotettiin runsaasti. Potsi-iltamissa 13.4.2018 yhdistyksemme Riitta ja Minna pitivät Runobaaria, jossa tarjottiin runollisia cockaileja, kuten Algorytmiaa. Vappuna 1.5.2018 yhdistyksemme aloitti uuden perinteen nimeämällä Vuoden Maijun ja lakittamalla Maiju Lassilan puupatsaan museoalueella. Vuoden Maijuksi henkilöityi kunnanjohtaja Olli Riikonen, joka sai nimeämisestä lahjaksi Riitan tekemän Algot-rintarossin ja kunniakirjan.

Huhtikuussa haettiin Jetina ry:ltä EU:n Leader-avustusta Harhama GO! hankkeellemme (hankkeen nimi viittaa vuonna 2017 suositun pelin PokemonGO ja kirjailijan merkkiteoksen nimiä) Maiju Lassila –kulttuurireitin sekä juhlanäyttelyn ja dokumentaarin tuottamiseksi. Kunnan kustantamana saimme käyttöömme taiteilija Kaisu Jussilan Algot-näköisrekonstruktion eli ns. pahvi-Algotin näyttelyrekvisiitaksi. Tohmajärvi-seuralta saatiin Tietäväisten sukututkimuskartasto. Emeritus professori Veijo Saloheimolta saatiin avuksemme Maiju Lassila aiheinen manuskripti ja Tohmajärven historiikkia kirjoittavalta Jaana Juvoselta saatiin käyttöön manuskripti Algotin aikakaudelta.

Riitta ja Mervi avasivat Potsi-päivät Maiju Lassila –patsaan kukituksessa pitämällä yhteispuhe-esityksen (Koti-Karjala 6.7.2018). Yleisö sai lausua Algotin eri nimiä, joita oli kaivettu historiallisista selvityksistä. Riitta osallistui myös Algot-kukkosen kehittämiseen Algot-hengessä: kasvissisältöinen pasteija oli Renkituvan kahviossa maisteltavana koko kesän.

Potsipäivillä Minna ja Riitta pitivät Kummallisuuksien kahvilaa torilla ja Minna ja Miia lausuivat Potsilavalla. Kulttuurireitti avattiin Potsipäivillä 26.6.2018 ja kunnan kustantama bussikuljetuskiertue Riitan opastamana toteutettiin täpötäydelle bussilastilliselle ihmisiä. Reitillä oli Mervin suunnittelema ja Anna ja Joose Salmen näyttelemä dramatisointiosio Nenosenlammella. Bussista rantauduttiin myös Algotin kotipaikalla Peijonniemessä. Mukana 3,5 tuntia kestäneellä ajelulla oli myös Algot Tietäväisen perikunnan jäsen.

Potsipäivillä avattiin myös toinen yhdistyksen EU Leader hankkeen sisältö eli Miian suunnittelema Maiju Lassilan 150-vuotisjuhlanäyttelyn Pitäjän museon Mööbeliaittaan. Avajaispäivänä oli lähes +30 asteen helle ja Miian puhe julkaistiin miltei sellaisenaan Koti-Karjalassa. Myös Karjalaisen kolumnisti Kononen oli pyörähtänyt näyttelyssä (30.6.2018 Karjalainen).

Koska kaikki eivät mahtuneet kyytiin Potsiviikkojen kulttuurireittikierrokselle, maakuntapäivänä kiertue uusittiin 1,5 tuntisena versiona, jolloin Riitan mukana tekstejä oli lukemassa Mervi. Maakuntapäivänä 25.8.2018 avattiin myös Tohmajärven keskuspuistoon kulttuurireitin sisältävä infotaulu Maiju Lassila patsaan viereen, jonka suunnittelun toteutti Riitta ja Tohmajärviseuran puheenjohtaja Anne Hirvonen. Tohmajärvi-seura oli yhteistyönä raivannut Maiju Lassila patsaan aluetta tätä tarkoitusta varten. Kyltin avajaisissa puheen piti Riitta.


Kulttuurireitin ilmainen verkkoversio Tarinasoitin.fi palvelussa esiteltiin 17.7.2018 Runoiltamassa Nymanin omenapuutarhakekkereillä. Tilaisuudessa oli soittamassa haitaristi Kuisma Lipponen ja Miia haastatteli Elämään heränneet –teoksen ryhmäläisiä Merviä, Riittaa, Minnaa, Erkkiä ja Lassia. Runoilijat lukivat valitsemiaan tekstejä. Hanketyöntekijä Etti Vaine kertoi kulttuurireitin nettisovelluksesta. Kulttuurireitin kohteita annettiin nähtäväksi myös Keski-Karjalan reittien yhteyteen CityNomadi-palveluun. Kulttuurireitti on listattuna myös Visit Karelia –matkailunedistämissivustolla. Yhdistyksen puolesta annettiin onnittelusähkeet Merville Suomen Harrastajateatteriliiton hopeisesta ansiomerkistä ja Lassi Hyväriselle YLE:n Tanssiva karhu runoteospalkinnosta.

Kulttuurireitti oli mukana Opetus- ja kulttuuriministeriön ja ympäristöministeriön ylläpitämässä valtakunnallisessa Kulttuurijoulukalenterissa. Luukkuun 17.12.2018 Timo ja Riitta toteuttivat minuutin pituisen esittelyvideon reitistä. Joulukalenteria mainostettiin somessa ja Maiju Lassila -juhlassa.

Pohjois-Karjalan historiallinen ensimmäinen maakuntapäivän juhla toteutettiin yhdessä Tohmajärven kunnan tuella 25.8.2018. Maakuntaliitosta haetulla ja saadulla avustuksella oli tarkoitus pitää toripicnic lavaohjelman kera mutta huonon sään vuoksi picnic pidettiin Tohmajärven kunnantalolla. Tapahtumassa esiintyi Kesäsoittajat, kunnanjohtaja ja yhdistyksen puheenjohtaja, joista jälkimmäiset pitivät puheen. Kunta tarjosi kakkukahvit (Kotipirtti) ja kuntalaisille tarjottiin vapaan sanan mahdollisuus ja Kotipirtti tarjosi ostettavaksi grilliruokaa. Minna lausui runoesityksen. Tilaisuuden juonsi Mervi Venäläinen.

Maiju Lassilan 150-vuotisjuhla organisoitiin yhteistyössä Keski-Karjalan musiikkiopiston ja Tohmajärven kunnan kanssa. Juhla pidettiin 1.12.2018 lauantaina Tietäväisen koulun salissa. Juhlan käsikirjoitti Mervi Venäläinen ja toteutus tehtiin yhteistyössä musiikkiopiston kanssa.

Mitkään sanat eivät nyt tunnu olevan tarpeeksi, kun yrittää kuvailla Tohmajärven Maiju Lassila –vuoden huipennusta. Tai paremminkin: niitä monia huippukokemuksia, joita vuosi tuotti. ” Riitta Mikkonen, Viikko Pohjois-Karjala 12.12.2018.

Tiukan aikataulun kera saimme painettua teokset muistitikkuineen viikkoa ennen julkaisupäivää. Kansalliskirjastoon toimitimme vapaakappaleita lakisääteiset kuusi kappaletta yhdessä Maiju Lassila kulttuurireittikartan ja 150-vuotisjuhlakäsikirjaesitteen kanssa.

ONNISTUMISET

On ilo todeta, että yhdistyksen tavoitteet vuodelle 2018 toteutuivat yli kaikkien odotustemme! Voineekin todeta, että juhlavuoden teoilla ja toteutuksilla on vaikutettu merkittävästi maakunnallisesti kirjailija Maiju Lassilan tunnettavuuteen ja luotu kulttuurimatkailullista lisäarvoa Tohmajärvelle. Ehkäpä yhdistyskin on tästä näkyvyydestä osansa saanut sillä saimme yllättäen kutsut osallistua Pohjois-Karjalan maakunnan Uuden vuoden avaukseen 6.1.2019, joka järjestettiin Tohmajärvellä. Mervi toimi tilaisuuden juontajana, Miia ja Riitta edustivat yhdistystä tilaisuudessa.

Juhlavuoden teos Elämään heränneet, Maiju Lassila kulttuurireitti ja juhlavuosinäyttely sekä Maiju Lassila 150-vuotisjuhla olivat kaikki yhdistyksen tuottamia ja onnistuivat erinomaisesti. Sekä Elämään heränneet –teoksen työryhmän että yhdistyksen tekemisten näkyvyys lehdistössä ja somessa oli merkittävää määrällisesti ja vastaanotto vahvasti positiivista. Maiju Lassilan 150-vuotisjuhlavuoden viestintää ehdittiin tehdä jonkin verran myös lehdistötiedotteilla joihinkin valtakunnallisiinkin medioihinkin vaikkakin vaste niistä oli maakuntalehtiin verrattuna laiskaa. Vuoden aikana lehtijuttuja kertyi 29 kappaletta eri maakunnan lehtiin.

Yhdistys on ollut tuottamassa tapahtumia ja tapahtumasisältöjä, kustantanut kirjan ja lyhytelokuvia sekä musiikkivideon sekä vienyt yleisötietoisuuteen runoutta eri muodoissaan. Teoksesta on ollut kirja-arvio Karjalaisessa myönteisessä sävyssä. Yhteistyötä on tehty monen paikallisen toimijan kanssa, mukaan luettuna Tohmajärvi-seura, Maiju Lassila –teatteri, Tohmajärven kunta ja Keski-Karjalan musiikkiopisto. Yhteistyötä edisti yhteinen tavoite juhlavuoden onnistumisesta.

PARANNETTAVAA

Vaikka onnistuimme maakunnallisesti viestinnässä melko hyvin, jäsenille tiedotusta on petrattava tulevina vuosina. Toisaalta jäsenet saivat kattavan tapahtumakuvauksen mesenaattikampanjan aikaisesta sähköpostitiedotuksesta. Jäsenille voitaisiin tehdä kysely, mitä he kaipaisivat yhdistykseltä ja miten tyytyväisiä he olivat juhlavuoteen. Yhdistyksen hallituksen toimesta on yritetty helpottaa tiedotustaakkaa perustamalla tiedotussihteerin virka, sillä somen, www-sivujen ja muiden juoksevien tiedotteiden tekeminen on yllättävän aikaa vievää. Tällä hetkellä virka on avoin. Joukkoviestintävälineissä mainostaminen oli pakko jättää rajoitetuksi, sillä kulttuurilehtienkin mainostila on suhteellisen kallista. Hyväksi onneksi Koti-Karjala suostui ottamaan mainoksia vastaan sponsorointimielessä tai hyvin edullisesti.

Yleisötapahtumien tiedotus ja koordinointi yhteistyössä eri toimijoiden, kuten kunnan kanssa olisi hyötynyt aloituspalavereista, jotta kukin olisi tietänyt, mikä kenenkin vastuulle kuuluu. Yhdistys voisi hyötyä suunnata toimintaa tilaaja-tuottaja-malliin, jossa yhdistys toimii sisällön tuottajana ja/tai koordinoi useampia sisällön tarjoajia.

Kustannusten ja työmäärän arviointi isoimmille projekteille osoittautui menevän alakanttiin. Juhlavuoden tuotannoista haluttiin hyviä ja siksi työmäärät ylittyivät moninkertaisesti. Monenlaista käytännön talkootyötä jouduttiin tekemään oman päivätyön ohessa myös viikonloppuisin ja iltaisin, joka verotti yhdistyksen hallituksen jäsenten voimia. Vuodelle 2019 ei ole tämän vuoksi suunnitelmissa isoa sisällöntuotantoa eikä toisaalta rahoitustakaan ole myönnetty säätiöistä uusiin projekteihin (mm. Algotin tähti –lautapelille). Isompien projektien kohdalla työmäärä tulee arvioida mieluummin yläkanttiin, hankkia enemmän tekeviä henkilöitä sekä hankkia riittävän iso rahoitus.

Myös kirjan kustannusprosessi oli monikäänteinen ja painatus yllättävän kallista. Alkuperäisestä suunnitelmasta saada tulitikkuaskin muotoinen laatikko teokselle ja kartalle oli liian kallis, joten päädyttiin suunnittelemaan kaunis kansi ilman laatikkoa (art deco –auringon säteet kultafolioinnilla). Joulukampanjaa ei voitu juurikaan toteuttaa, sillä 150 kappaleen ensipainoksesta ei jäänyt myytäväksi kuin kourallinen kirjoja. Tällä hetkellä myynnissä on vain sähköistä versiota. Ensipainokseen lisättiin 2.12.2018 korjauspaperi, jossa oli tunnistetietoja joihinkin runoihin ja lyhytfilmeillä nähtyihin valokuviin. Korjauksista tiedotettiin yhdistyksen sähköisissä kanavissa ja sähköinen versio on suoraan korjattu.

VUOTTA 2019 KOHTI

Toimintasuunnitelmaan vuodelle 2019 kuuluu Vuoden Maijun valinta vappuna sekä rahoituksen salliessa Pieni musta kirja Algotista painatus. Myymme sähköistä versiota Elämään heränneet –teoksesta ja tarjoamme teokseen kuuluvien lyhytelokuvien esitysoikeuksia mediataloille ostettavaksi. Runovideoiden näkyvyyttä pyritään edistämään mahdollisuuksien mukaan tarjoamalla näytöksiä eri tilaisuuksissa. Yhdistys voi ottaa kantaa ja konsultoi tarvittaessa Maiju Lassilaan liittyvää kulttuurituottamista ja –matkailutoimia. Yhdistyksen www-sivujen ja sometiedotuksen osalta pyrimme tekemään kohennuksia budjetin salliessa. Olemme avoimia poikkitaiteellisille projekteille resurssiemme puitteissa ja haluamme edistää eri runouden ja taiteen- ja kulttuuritoimijoiden keskinäistä yhteistyötä lähialueiden kehittämiseksi.   

YHDISTYKSEN TUOTANNOT

1.    Elämään heränneet – moniaistinen runoteos (sisältää runokirjan, kartan ja 10 runofilmatisointia), julkaistiin 1.12.2018 (esittelyvideo runofilmatisoinneista: https://vimeo.com/282676737)

2.    Maiju Lassila –kulttuurireitti Tohmajärvelle (26.6.2018), pdf-kartta, pdf-opasvihko ja netin ääniopastus karttanavigoinnilla (https://tarinasoitin.fi/maijulassilakulttuurireitti)

3.    Infotaulujen suunnittelu- ja toteutus Maiju Lassilan muistomerkille (yhteistyössä Tohmajärven kunta)

4.    Maiju Lassila 150-vuotisjuhlanäyttely Tohmajärven ulkomuseossa, avajaiset 29.6.2018 (yhteistyössä Tohmajärvi-seura, http://www.tohmajarviseura.fi/maijulassila-nayttely/)

5.    Pieni musta kirja Algothista, julkaistaan painettuna todennäköisesti 2019

6.   Making of Elämään heränneet –dokumentaarifilmi Elämään heränneet teoksen runofilmatisointien kulisseista. Esitettiin 1.12.2018 VIP-julkistusjuhlassa. (kuvannut ja editoinut Rookie Communications Oy) (nähtävänä https://vimeo.com/314089687)

7.   Musiikkivideo ”Keltainen talo”, säveltänyt, sovittanut ja esittänyt Simo Kolehmainen, kuvannut ja editoinut Ukko Torni (Rookie Communications Oy) (nähtävänä https://vimeo.com/295557289)

8.   Esittelyvideo Maiju Lassila –kulttuurireitistä (julkaistu 17.12.2018 Opetus- ja kulttuuriministeriön Kulttuurijoulukalenterissa), sisällön suunnitellut Riitta Hakulinen, videon koonnut Timo Jumppanen (nähtävänä https://vimeo.com/314570050)

YHDISTYKSEN SISÄLLÖNTUOTANTO TAPAHTUMIIN 2018

 1. Joukkorahoituskampanjan kick-off / juhla
 2. Runobaari Potsitansseille 13.4
 3. Vappujuhlan lakitus, Vuoden Maiju  1.5
 4. Patsaspuhe 29.6
 5. Kulttuurireittiajelu 26.6. ja 25.8
 6. Infotaulun esittely 25.8
 7. Juhlavuoden näyttelyn avajaiset 29.6
 8. Kummallisuuksien kahvila 30.6
 9. Lavalausuntaa Maiju Lassilasta 30.6
 10. Runoiltama Nymanin puutarhakekkerit 17.7
 11. Pohjois-Karjalan maakuntapäivän juhlistus ”toripiknik” 25.8
 12. Maiju Lassila 150-vuotisjuhla 1.12
 13. Teoksen VIP-julkistusjuhlat 1.12

YHDISTYKSEN TOIMINTAAN LIITTYVÄT LEHTIARTIKKELIT

1.    Koti-Karjala 1.12.2017. Maiju Lassilan jalanjäljiltä syntymässä elävä runoteos.

2.    Karjalainen 9.2.2018. Kunniaa kynäniekalle – Kirjailija Algot Untola herää Tohmajärvellä henkiin runoteoksessa.

3.    Viikko Pohjois-Karjala 14.2.2018. Algot eläväksi ja kartalle joukkorahoituksella.

4.    Karjalan Sanomat 14.2.2018. Lassilan jalanjäljillä.

5.    Koti-Karjala 16.2.2018. Tukea runoteokselle: Vitosella alkuun, tonnilla jo kultaryhmään.

6.    Karjala –lehti 1.3.2018. Elävä runoteos Maiju Lassilan jalanjäljillä.

7.    Koti-Karjala 8.3.2018. Mikä mies oli Maiju Lassila?

8.    Kokkola 14.3.2018. Maiju Lassilan jalanjäljillä.

9.    Koti-Karjala 23.3.2018. Maiju Lassila herää elämään

10.     Koti-Karjala 23.3.2018. Tohmajärvi myönsi 5 000 euroa Maiju Lassilan juhlavuositeokseen

11.     Koti-Karjala 18.4.2018. Potsi-iltamat Maiju Lassilan ja Erika Vikmanin tunnelmissa.

12.     Koti-Karjala 4.5.2018. Maiju Lassila –veistos sai hatun ensimmäiseltä Vuoden Maijulta.

13.     Koti-Karjala 1.6.2018. Leader-rahaa saa niin kulttuurireitti kuin saunarakennus.

14.     Karjalan heili 15.6.2018. Kesä-Heili: Nyt juhlii Algotin lisäksi koko Tohmajärvi.

15.     Koti-Karjala 15.6.2018. Maiju Lassila on vahvasti esillä.

16.     YLE Pohjois-Karjala 26.6 klo 8:40 radiohaastattelu. Riitta Hakulinen haastateltavana Maiju Lassila –kulttuurireitistä.

17.     Koti-Karjala 27.6.2018. Maiju Lassila –näyttely avautuu huomenna.

18.     Karjalainen 28.6.2018. Potsipäivät huipentuu viikonloppuna – Tohmajärvellä kunnioitetaan Maiju Lassilan muistoa ja elämäntyötä

19.     Karjalainen 30.6.2018. Kävin häntä Kesälahdella ja Tohmajärvellä.

20.     Koti-Karjala 6.7.2018 Maiju Lassilan elämänkaari esillä kulttuurireitillä ja juhlanäyttelyssä.

21.     Koti-Karjala 6.7.2018 Elämään heränneet runoilijat Algotin jäljillä.

22.     Koti-Karjala 25.7.2018. Tohmajärvelle valmistuu Maiju Lassila –kulttuurireitti.

23.     Koti-Karjala 22.8.2018. Tohmajärven kunta juhlii merkkivuottaan maakuntapäivänä.

24.     Koti-Karjala 31.8.2018. Kuntajuhla toteutui rentona piknikinä kunnanvirastolla.

25.     Karjalainen 18.10.2018. Maiju Lassila sai reittinsä.

26.     Karjalainen 12.2018. Lassilan ääni kuuluu. (kirja-arvio Elämään heränneet teoksesta)

27.     Viikko Pohjois-Karjala. 12.12.2018. Kirjailijan ja kunnan yhteinen juhla.

28.     Koti-Karjala. (tarkka viite puuttuu)

29.     Karjalan sanomat 16.1.2019. Maiju Lassila elää yhä Tohmajärvellä.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *